Malatya’da herkes enkaz altında kaldı. Valilik, Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri, Siyasi Partiler ve tüm kurumlar gibi Malatya basını da enkaz altında kaldı.
Depremlerde zarar görmeyen nerede ise yok gibi.
Malatya’da yaşayan tüm vatandaşlar depremlerde öyle veya böyle, az veya çok etkilenmiş durumda.
Aileler parçalandı, komşuluklar yok oldu, Esnaflar dağıldı, kamu personelleri kendilerini başka illere atmak zorunda kaldılar.
Giden gitti, ne kadarı döner onu tahmin etmek çok zor.
Depremlerin ardından 70 günü geride bırakırken toparlanmanın daha da zaman alacağı görünüyor.
Daha yıkılacak çok sayıda binalar var.
6 Mayıs’ta sona erecek itiraz sürecinin ardından hasar tespitlerine itirazlar yerinde görülecek.
Kurtarılacak binalara bir daha bakılacak.
Hasar oranları bu nedenle değişebilecek.
O nedenle Malatya’da hasar tespitleri itiraz edilecek yerlerde yeni bir süreç başlayacak.
Hasarsız, Az Hasarlı, Orta Hasarlı, Ağır Hasarlı ve Yıkılacak binalara yeniden bakılacak.
Yapılan iki ayrı denetimde hasarsız denilen TOKİ konutlarında ağır hasar olmasa da az hasar olduğu yolunda çok sayıda şikayette bulunuldu.
Malatya’da yapılan tüm TOKİ Konutlarına “hasarsız” raporu verilip bu konutların hasar almadığı kamuoyuna duyurulmasına rağmen TOKİ konutlarının az hasar aldıkları da bir gerçektir.
Bu konutlara “Hasarsız” denilip sisteme de hasarsız kaydedildiğinden TOKİ Konutlarında oturan aileler Hanebaşı desteğinden yararlanamıyor. Ayrıca hafif hasar giderlerini de kendileri karşılamak zorundalar.
Oysa TOKİ konutlarında çatılarda, merdivenler, girişler ve katlar arasındaki koridorlarda hasarlar olduğu gibi dairelerde de az hasarlar mevcut olduğu yapılan itirazlardan anlaşılıyor.
TOKİ’nin Malatya’da yaptığı ilk toplu konut sitesi olan Yeşiltepe’deki 15 katlı yaklaşık bin daireli Yeşileveler’e da yıkım kararı verilerek bu konutlar tamamen boşaltılmış durumda.
Yeşilevlerin dışında TOKİ konutlarında Ağır ve orta derecede yıkılacak konutlar gerçekten de yoktur.
Ancak geriye kalan konutların da az hasar aldıkları da bir gerçektir. Bu kadar büyük depremleri atlatan TOKİ konutları az hasar alsa da dimdik ayakta kalmayı başarmış ve sakinlerine güven vermiştir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Binalardaki hasar oranlarını şöyle tarif etmektedir:
Hasarsız Binalar: Deprem nedeniyle herhangi bir hasar meydana gelmeyen binadır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Az Hasarlı Binalar: Deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Orta Hasarlı Binalar: Deprem nedeniyle binanın duvarlarındaki yarıklar ile taşıyıcı elemanlardaki ince çatlakların olduğu binalardır. Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez. “Orta” hasarlı yapıda taşıma gücündeki azalma giderilmeden (yapı onarılmadan) ya da güçlendirilmeden yapı kullanılmamalıdır. Eşyaların tahliyesi gerçekleştirilebilir.
Ağır Hasarlı Binalar: Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının / ayrılmaların olduğu binalardır. “Ağır” hasarlı yapıların onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri (dayanım ve ekonomik açısından) alınamaz hasarları olan binalar olarak tanımlanır.
Acil Yıkılacak Binalar: Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elamanlarının büyük oranda kalıcı yer değiştirerek kısmen veya tamamen yıkıldığı binalardır. Hiçbir şekilde kullanılması mümkün olmayan bu binaların içine girilemez ve eşyaların tahliyesi gerçekleştirilemez.
Evet Malatya’da hasarsız binalarda vardır ama az hasarlı binalara hasarsız denmesi de doğru değildir.
TOKİ binaları depremlerde Yeşilevler dışında az hasarlıdır. Dairelerde çatlaklar vardır, çatıda bacalar ve tuğlalar hasar almış, sıvalar dökülmüş, boyaları ve kaplamaları zarar görmüş, girişler hasarlıdır. Dahası hasarsız denilen TOKİ konutlarında daire sahipleri para toplayarak hasarlarını onarmaya çalışmaktadır.
Bu nedenle TOKİ konutlarına yapılan itirazlar, yerinde değerlendirilmeli ve hak kayıplarının önüne geçilmelidir. TOKİ konut sakinleri de hasarları konusunda itirazlarını 6 Mayıs’a kadar yapabilirler.
Bunun yanında sağlam olan konutların durumu netleştirilip, insanların konutlarına dönüşleri bir an önce sağlanmalıdır.
Seçimlerle birlikte Malatya’ya bir dönüş başlayacağı görülüyor. Gelenlerin kalması için barınma sorununa bir çare bulunmalıdır.
Biraz daha hızlı hareket etmekte yarar var.
Malatya’yı toparlamak ve yaraları sarmak için bunlara ihtiyacımız var.
Malatya’da hasar almayan bina var mı?
Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren,
aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya
da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk
içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.