Malatya’da Ne Yapılacaksa Artık Yapın…
Kime dokunsak aynı şeyle karşılaşıyoruz:
-Ne olacak Malatya’nın hali?
-Malatya Çarşısı ne Zaman Yapılacak?
-Bu Yıkımlar ne zaman bitecek?
-Bu konutlar ve işyerleri ne zaman yapılacak?
6 Şubat depremlerinin üzerinden 4 ay geride kaldı, hala yıkımlar devam ediyor.
Adliye binası, Ziraat Bankası binası ile Polis evi de yıkılmaya başladı. Cezaevi de yıkılacaklar arasında söyleniyor, Malatya Ordu Evi’ninde hasar aldığı söyleniyor.
Daha binlerce binanın yıkılacağı ifade ediliyor.
Bu gidişle yıkımların bile birkaç yıl süreceği konuşulmaya başlandı.
Esnaflar hala 4 aydır bir konteynır peşinde. Çarşı şeklinde yapılan prefabrik dükkanlar bile tamamlanıp esnafa teslim edilmedi. Cadde kenarlarına sıra sıra dizilmiş, altyapısı olmayan, suya ve kanalizasyona muhtaç konteynırlar da boş boş beklemeye devam ediyor.
Yıkım işi alan, iş makinaları parkı olan bir işadamı ziyaretimize geldi, yıkımların nasıl dolduğunu sordum, hatta birazda işgüzarlık yaparak çok iyi kazanmış olmalısınız dedim adamcağız dert küpüymüş birden döküldü:
“Bu yıkım işi nasıl oluyor biliyor musunuz, davet usulü ihale ile işi alıyoruz. Ama ben Malatya’dan değil Kahramanmaraş’tan ihale aldım, Malatya’dan bize iş vermeye gerek duymadılar. Yıkım yapmak için birde para ödüyoruz Devletimize.”
Nasıl yıkım için ihale bedeli mi ödüyorsunuz? Diye sordum o da cevapladı:
“Hurda karşılığı yıkım işi alıyoruz ve ben yıkım işini almak içinde Devlete tam 10 milyon lira ödedim. Gelirimiz sadece hurda malzemedir.”
Afet bölgelerindeki Valilikler metrekare hesabından başlayarak bir bedel belirleyip yıkım işlerini makine araç parkı olanlara önemli bir gelirde sağlayarak davet usulü ihale ile veriyorlarmış.
Bazen bu ihale işlemleri yavaş yapıldığından yıkım işleri de yavaşlıyormuş.
Malatya’dan yıkım işi alamayan işadamımız Kamhramanmaraş’ta çalışıyor. Orada işlerin hızlı gittiğini ve enkazların kaldırıldığını şimdi ağır hasar alan binaları yıktıklarını anlattı.
Kahramanmaraş’ta işler hızlı gidiyor, Malatya’da ise oldukça yavaş ilerlediğini söyledi.
Yıkım için araç parkı bilindiği halde bir davet alamadığını, kendisinin de ille de bana yıkım işi verin diye de talepte bulunmadığını, bu nedenle bölge illerindeki ihaleleri takip ettiğini sitem ederek belirtti.
Malatya Valimiz Hulusi Şahin deprem gününden itibaren canla ve başla çalışıyor, yaraların sarılması için gayret sarf ediyor ama işler çok yavaş ilerliyor.
İşyerleri sorunu biran önce bitirilmeli, dükkanlar teslim edilmelidir.
Esnaf 4 Aydır bir dükkan peşinde koşuyorsa ve hala sorun devam ediyorsa bir şeyler eksik gidiyor demektir.
Doğanyol ilçesine gittik 3 yılda bir ilçenin kaderinin nasıl değiştiğini gördük.
Depremi fırsata çeviren bir Başkanın neler yaptığına yerinde tanık olduk. Resmi binaları yenileyen, eski konutların yüzde 85’ini yerinde dönüşüm yaparak kura bile çekmeden hak sahiplerine teslim eden Doğanyol Belediye Başkanı Hakan Bay’ı yakından tanıma imkanı bulduk.
Kemal Sunal’ın baba evinin depremde yıkılmasından sonra yerine yapılan villa gibi deprem evine hayran kaldık.
Doğanyol 3 yılda mucizeler yaratırken Malatya’da başarmak zorundadır.
Büyükşehir, Battalgazi v e Yeşilyurt Belediyeleri başta olmak üzere tüm Belediyelerin birinci önceliği Kentsel dönüşüm, hem de yerinde dönüşüm olmalıdır.
Artık iş yapma ve projeleri hayata geçirme zamanıdır.