Şubat depremi ile birlikte yetkilerin dağılımı ile ilgili bilgilerimizi de güncellememiz gerekti.
Böylesine bitik duruma gelen Malatya’nın ayağa kalkması için kimin görevli olduğunu sanıyorum yetkililerde bilmiyor.
Belediye diyoruz, 4 aydır belediyelerden çiçek böcek haberleri alıyoruz.
Valilik diyoruz, Vali Hulusi Sayın Kent Konseyinin deprem konulu çalıştayından haberdar olmadığını söylüyor.
İşin Çevre ve Şehircilik Bakanlığının masasında olduğunu düşündürülüyoruz, Malatya’ya gelen Bakan bundan sonraki inşaatlarda acımasız olacaklarından bahsediyor.
Yani Malatya’nın yerden kaldırılması ile ilgili bir söz duymuyoruz.
Malatya gibi beynimiz, fikirlerimiz ve bilgilerimiz de hırpalanıyor. Yıkım işleri kimin, moloz toplama kimin, gibi sorulara cevap bulmakta zorlanıyoruz.
Bakın bir örnek Emeksiz alt bölümünde, balkonlar akordeon şeklini almış. Koca beton parçasını bir demir tutuyor. Hemen altında ki dükkanlar açık, satış yapıyor. Aynı konumdaki çay salonu, tabure ve sandalyelerini yine bu balkonların altında atmış, “Çaylarrrrr” diye servis yapılıyor.
Bir başka misal Fuzuli Caddesi’nden; Eski Bağ-Kur binasından,bu binanın 1. Katı kendini kolonlardan kurtarmış, birinin başına yıkılma hazırlığı yapıyor. Durumu nedeniyle de etrafına şerit çekilmiş, İnsanlar karşı kaldırımı tercih ediyor. Ancak karşı kaldırımdaki binanın da etrafına şerit çekilmiş. Buyurun vatandaşın yerinde olun.
Malatyalılar, her gün kullandıkları Fuzuli, Emeksiz, Sıtmapınarı, Niyazi Mısri ve diğer yerleşim alanlarında ki yollarda, yıkık dökük, korku filmlerindeki binaları andıran görüntülerden bıktılar. Yıkım ve moloz kaldırma konusunda 4 aydır bir arpa boy gitmediğinden sıkıldılar. Fırsatını bulan kaçıyor. İşini ve evini ayarlayan bir daha dönmeyeceğini söylüyor.
Küçük bir umut dahi görmüyoruz diyorlar.
Malatyamız bu çalışma ile 20 senede ayağa kalkamaz şeklinde konuşuyorlar.
Neden bu fikirleri besleyen davranışları destekler gibi sessizsiniz
Neden gidene gitme, neden gitmişe geri dön diyemiyorsunuz.
Görmüyor musunuz, duymuyor musunuz?
Kahramanmaraş’ta yıkım ve molozların taşınması işini alan firma tüm bunları molozların kendisine bırakılması koşuluyla yaptığını söylüyorlar.
Biz neden böyle bir yola girmiyor. Neden ağır hasarlı binalarda yıkıma başlamıyoruz.
Gerçekten ilgili olan kişi, siz neyi bekliyorsunuz. Yardım amaçlı Dünyadan para yağdı. İki kez Cumhurbaşkanı geldi ve her şeyi yerinde gördü. Bizler yazdık, çizdi. Ne yapacaksanız bir başlasanız artık.
Her gün belediyelerden bir umutlu haber bekliyoruz. Ancak hep çiçek, böcek haberleri geliyor. Milletin parklara dikilen çiçeklerle, çevreyoluna yapılacak ek yolların asfaltlanmasıyla ilgilenmediklerini bal gibi biliyorsunuz.
Bir futbol takımı kötüye gittiği takdirde ilk fatura teknik direktöre kesilir. Öyleyse 6 Şubattan itibaren Malatya’nın ayağa kalkmasından sorumlu olan kişi veya kurumu değiştirmek gerekmez mi?
Bunları yazarken inanın Malatya’nın içerisinde bulunduğu talihsizliği dile getirmek istiyoruz.
Kahramanmaraş, Hatay ve depremden etkilenen diğer iller yatırımlar bakımından Malatya’dan fersah fersah öndeler.
Her şey Malatya ve Malatyalılar için..