Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu günler öncesinde dert yanmıştı:
“Malatya’da çarşı diye tabir ettiğimiz tüm alanları kaybetmiş durumdayız. Yıkılan ve ağır hasar alan iş yeri sayısı yaklaşık 20 bin. Dolayısıyla hizmet sektörü ve esnafımız ciddi yara almış durumda.
Üyelerimizin daha hızlı toparlanabilmesi için finans desteğe ihtiyacı var. KOSGEB tarafından 250 bin TL, 500 bin TL ve 1 milyon TL gibi faizsiz deprem kredisi verilmeye başlandı. Ancak bu kredi sadece üretim yapan imalatçı firmalara veriliyor. Depremde asıl zararı ticari firmalarımız gördü.
Hizmet sektörüne ait tüm NACE kodları, perakende sektörünün tüm alt dalları ile özel öğretim kurumlarının da bu krediden faydalanması gerekir.”
Ardından da konuyu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine taşıyarak çözüm bulmasını istemişti. Kısa süre sonra da çözüme ulaştıklarını belirterek şu açıklamayı yapmıştı:
“KOSGEB deprem kredisinin kapsamının genişletilmesi için günlerdir gerek çatı kuruluşumuz TOBB, gerekse bakanlıklar nezdinde ciddi görüşmeler sağladık. Alınan yeni bir karar ile kapsam biraz olsun genişlemiş oldu. Konteyner çarşılarda faaliyete başlayan üyelerimiz de artık 1 milyon TL’ye kadar olan faizsiz krediden faydalanabilecekler.
Alınan bu karar üyelerimiz adına memnuniyet verici, ancak elbette yeterli değil. Kayıtsız şartsız tüm üyelerimizin bu krediden faydalanabilmesi için girişimlerimiz devam edecek.”
Bu haberin ardından esnaf, tüccar ve iş adamları KOSGEB’in kapısına dayanarak kredi başvurusunda bulunmaya başladılar.
Kısa sürede çok sayıda da başvuru alındı, incelemeler devam ediyor.
Ancak, Malatya Merkez Çarşısında işyerleri ağır hasar almasa da az hasarlı olan, ancak yıkımlar nedeniyle 4 aydır kira ödemelerine rağmen işyerlerine gidemeyen esnaf, iş adamları ve tüccarlara KOSGEB tarafından “binanız az hasarlı” denilerek müracaatların alınmadığını duymaya başladık.
Akpınar’dan Emeksiz Caddesi Devamına kadar, Niyazi Mısri’den Sıtmapınarı’na kadar olan bölgede binaları az hasarlı olan esnaflar KOSGEB’den umduklarını bulamadıklarını, kredi taleplerinin geri çevrildiğini belirterek hem Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığına, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanlığına, Sanayi ve Ticaret Bakanlığına, ayrıca da Cumhurbaşkanlığına başvurdular.
KOSGEB Tarafından binaları az hasarlı olan firmalar kredi imkanından yararlandırılmazken, hazırlanan Kredi Yönetmeliğindeki 7. Maddede “Bu destekten (Krediden) faydalanmak için işyerimizin hasar kaydının olması gerekli midir?” sorusuna verilen cevap ise oldukça ilginçtir:
“Evet… Hasarsız durumda olan işyerleri için bu destekten faydalanamazsınız. İşyerinizdeki hasar durumunun mutlaka az hasarlı ve üstü derecede olması gerekmektedir.”
Çarşı Merkezinde nerede ise bina kalmamış.
Ziraat Bankası ve Sağlık Müdürlüğü binaları günlerdir yıkılıyor. Çevresinde az hasarlı binalarda var burada hangi esnaf işyerine girebiliyor Allah Aşkına.
Zaten dünyaları yıkılmış, üretimlerini sonlandırmış, ayakta durmaya çalışan ve bu şehri kalkındırmak için buradayız diyen iş insanlarına kırk dereden su getirmek doğru değildir.
KOSGEB Yöneticileri de Malatya’daki yıkımın büyüklüğünü ve iş dünyasının durumunu doğrudan görmektedir.
Az Hasarlı işyerine aylardır giremeyen, elektrik ve doğalgazı kesilmiş ve de yıkımın devam ettiği toz bulutu arasında ayakta kalma mücadelesi veren esnaf ve tüccara “sana kredi veremeyiz” demekle nereye varacaksınız.
Hazırlanan kredi yönetmeliğinde az hasarlı binalarında kredi desteğinde olduğu belirtilmesine rağmen hayır çekmek yanlıştır.
Yüzlerce esnaf ve tüccarı bu can suyu olacak krediden yararlandırmamak ayıpların en büyüğü olacaktır.
Malatya Milletvekillerimizi bu konuda göreve çağırırken, TSO Başkanı Oğuzhan Sadıkoğlu ile KOSGEB Malatya Şube Müdürü Murat Seki’yi de çözüm bulmaya davet ediyoruz.
Çünkü bu krediye Malatya’nın esnaf ve tüccarlarının çok ihtiyacı var.
KOSGEB Kredilerine Ulaşamayanlar…
Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren,
aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya
da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk
içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.