Kahramanmaraş merkezli depremler Malatya’yı yerle bir etti.
Binlerce binanın yıkımlar daha devam ediyor.
Nerede ise yaklaşık 6 aydır yıkımlar yapılıyor yerinde ayrıştırılıyor, sonra da enkazlar kamyonlarla belli noktalara taşınıyor.
Vatandaşlar yıkım yerinde ayrıştırmaya hep karşı çıktı.
“Bu nasıl yıkımdır” diyerek Ziraat Bankası, Sağlık Müdürlüğü, Polis Evi gibi yıkımların günlerce sürmesi, ayrıştırmanın enkaz yerinde yapılması insanları çileden çıkardı.
Yıkımını yap, enkazı kamyonlarla enkaz alnına taşı burada ne yapıyorsan yap. İsterse günlerce orada ayrıştır dur. Çevreye zarar vermeyeceksin, bozulan alt yapıya daha da fazla tahrip etmeyeceksin, insanları toza ve gürültüye boğmayacaksın.
Yapılması gereken bu olduğu halde, yıkım ekipleri tepkileri duymazdan gelerek yerinde ayrıştırmaya ayladır devam ettiler.
Sonunda Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, enkaz yerinde ayrıştırmaya tepkisini basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurunca Malatya Valiliğinden de beklenen yasak kararı geldi.
Valilik sonunda harekete geçti ve kararını açıkladı:
“Valiliğimize bağlı YİKOB tarafından ihaleyi alan firmalara bağlı ekipler tarafından gerçekleştirilen yıkımlar esnasında ihale şartnamesine uyulmadığı görülmüş olup, bu nedenle 11.07.2023 tarihinde İlimiz Valisi Hulusi Şahin Başkanlığında ilgili Vali Yardımcıları, Büyükşehir Belediye Yetkilileri, Çevre Şehircilik İl Müdürü ve Yüklenici Firma Müteahhitlerinin katılımı ile yapılan toplantıda aşağıdaki kararlar alınmıştır;
1-Yıkımı gerçekleştiren firmalar tarafından yıkım sahasında hiçbir şekilde enkaz ayrıştırması yapılmayıp, geçici depolama sahalarında ayrıştırma yapılacaktır. Firmalara yeterli miktarda ayrıştırma sahası tahsis edilecektir.
2-Vatandaşlarımızın enkazdan çıkan toz vb unsurlardan etkilenmemesi için yıkım yapılan alanda yeteri kadar sulama aracı bulundurması ve kesintisiz sulama yapması zorunludur. Büyükşehir Belediyesi, sulama araçlarına su tedariki için gerekli tedbirleri alacaktır.
3- Yıkım yapılan bölgede vatandaşların kullanmakta olduğu kamusal alanlara, yol, kaldırım, sokak aydınlatması, yeşil alan vb yerlere zarar verilmemesi için yüklenici firmalar gerekli tedbirleri alacaktır.”
Geç de olsa kamu adına önemli bir karar alınmıştı.
Kararın duyurulmasının ardından Malatya Şehir merkezine gittim. Sıtmapınarı mevkiinde yıkım vardı. İnönü Caddesi trafiğe kapatılmıştı, Niyazi Mısri Caddesine trafik akışı sağlanıyordu. Tam köşede yıkımı yapan İş makinası enkazdan demirleri ayrıştırmaya devam ediyordu.
Sonra eski Tekel arkasındaki Niyazi Mısri’de CHP İl Binasının önünde iki iş makinası da yerinde ayrıştırma işlemi yapıyordu. Enkazlardan çıkarılan demirleri iyice top haline getirmek için kaldırıp kaldırıp yere vuruyordu.
Araçla geçerken bile yer sarsılıyordu.
Valiliğin almış olduğu yerinde ayrıştırmaya son kararı ne yazık ki bu yıkım ekiplerine ulaşmadığını üzüntüyle görüyoruz.
Diğer yıkım alanlarından da benzer ayrıştırmanın yapıldığını meslektaşlarımız bize ilettiler.
Bu nedenle Malatya Valiliğinin almış olduğu yasak kararının bir an önce yıkım ekiplerine ulaştırılması ve gerekenlerin yapılması gerekiyor.
Yerinde ayrıştırmaya son verilmesi için her türlü tedbir alınmalıdır.
Nerede ise 6 Aydır enkaz yerinde ayrıştırmaya alışmış yıkım ekiplerinin alınan yasak kararına hemen uymalarını sağlamak içinde kolluk kuvvetleri aracılığıyla uyarılmaları da yararlı olacaktır.
Belediyelerin sorumluluk alanlarındaki yıkımlarda görevli personel bulundurmaları da yıkımları düzenli hale getirecektir.
Aylardır iş makinalarıyla Malatya’nın cadde ve sokaklarını döven yıkım ekiplerine dur demenin zamanı gelmiştir.
Alınan kararların uygulandığını görmek istiyoruz.
Yerinde Ayrıştırmaya Devam mı?
Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren,
aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya
da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk
içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.