ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

 VEFA KONAĞI, DEPREMZEDELERE MESKEN OLDU !

Malatya Büyükşehir Belediyesi Vefa Konağı

06 Şubat 2023 depreminde en büyük kayba ve yıkıma uğrayan onbir şehirden birisi de Malatya oldu. Binalar yıkıldı, telafisi imkânsız acılar doğdu, yaralar açıldı.

Kaybedilen on binlerce canların telafisi yok, hepsine rahmet olsun.

 İl dışına giden  yüzbinlerce depremzedeler gittikleri yerlerde,  Malatya'da kalan on binlerce depremzedeler Devletimizin organizasyonu ile AFAD  Kızılay, Belediyeler , Türk Silahlı kuvvetleri, Sivil toplum örgütleri, vatandaşlarımızın ve yurt dışından gelen yardım kuruluşları, Arama kurtarma ekipleri deprem bölgelerinde canla başla çalıştılar.  Depremzedeleri konteyner kentlere, çadır kentlere, sağlam olan resmi dairelere, misafirhanelere, öğrenci yurtlarına, gönüllü evlere yerleştirildiler . Depremzedelere her türlü maddi ve manevi yardımlar yapıldı... Türkiye Cumhuriyeti Devletinin vatandaşları bu doğal afette birlikte tek yürek oldu...

***

Değremden altı ay sonra;

1 Ağustos 2023 günü Bostanbaşı'dan (Barguzu) şehre doğru arabamla yola çıktım.

Karakavak, Kayalık, Güngör cad. Tecde, Fahri Kayahan, Özalper mahallesi, İstasyon virajı, Sıtmapınarı, Dörtyol , Çarşı güzargahını takip ettim.

 Belediyeler imar rantı  yaratmak için Asbuzu bağ köylerini  tarım arazilerini her yeri imara açtılar. Bu yerlere yapılan  çok  katlı sitelerin apartmanların arasından geçtim.  Savaştan çıkmış, terkedilmiş şehirlerden beter görüntüler vardı.

Bilim adamlarının bu doğal afet olan depremde  ortak görüşü; İnşaat yönetmeliklerinin uygulanmaması ,  Rant için tarım arazilerinin imara açılması,  hükümetlerin imar barışı yasaları, denetimlerin bilimsel yapılmaması nedeniyle siteler, binlerce  apartmanlar, camiler, okullar, resmi daireler depremde kimisi yıkılmış kimisi  harabe halde...  

'Asrın felaketi" dediler ama...depremde on binlerin ölümü kader mi, ihmaller zinciri mi?

Depremin on bir şehirde meydana gelmiş ve çok geniş bir coğrafyayı etkilemiş olması, ülkede büyük sıkıntılara neden oldu. Bu nedenle Türkiye'nin yakın tarihini derinden etkileyen en önemli olaylardan biri olarak kayıtlara geçti...

Malatya'da her semtte iş makineleri ağır hasarlı binaları yıkıyor.

Her yer toz, toprak içinde. Yollar kapalı, ne alttan, ne üsten kapalı olduğuna dair bir uyarı levhaları yok.

Enkazın molozlarına adet yerine bulsun diye ara, sıra göstermelik su döküyorlar hepsi o kadar!

İnönü Mah. Billurkent Sitesi  bizim evimiz  ikinci depremde yıkıldı.

Dört yol, Emeksiz alt geçidinden, Kışla caddesi, Cezmi Kartay, Taştepe çevre yoluna kadar göz alabildiğine yerler tarla gibi olmuş.

2020 yılında Elazığ depreminden sonra milyonlarca para harcanarak restorasyonu yaptırılan şehrin göbeğindeki Teze Caminin ne yarım minaresi ne de kendisi var artık! Fuzuli caddesinde yıkılmadık bina kalmamış...

Malatya’nın her köşesinde  planlı bir şekilde  yıkım yapılıyor. Ama ortalıkta yıkılan binalardan yayılan katı, gri bir toz kaplıyor kentin dört bir tarafını.

Hafriyat kamyonları durmadan çalışıyor, hasarlı binalar yıkım sıralarını bekliyor, insanlar sessizce hatıralarının ve geçmişlerinin silinmesini izliyorlardı.

 

Malatya Büyükşehir Belediyesi Vefa Konağı

Kanal boyu Hürriyet parkında  bulunan Vefa Konağındayım.

Konağın önünde masalarda oturmuş yaşlı erkekler sohbet ediyorlardı. Konağın içine girdim, birimlerini gezdim. Personelle konuştum.   Depremzedelerle sohbet ettim. Herkesin bir hikâyesi var, acıları boğazlarında düğümleniyor. Depremde yakınlarını yitirenler, evleri yıkılanlar…

Vefa Konağında kalmayan ama her gün gelip bahçede oturan yaşlı depremzedelerle görevli elemanlarla sohbet ettim. 

 

Yaşlı ve Engelliler Müdürü Seyit Soner Yılmaz bey kurumda olmadığından görüşemedik. Kendisini telefonla arayarak görüştüm. 

Müdür bey tlf konuşmasında; "6 Şubat depreminden önce Hürriyet Parkı içindeki Malatya Büyükşehir Belediyesi Sağlık Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Vefa Konağı’nda yaşlı vatandaşlara yönelik hizmetler yürütülmekteydi. 6 Şubat Depreminde Vefa Konağına Valilik ve Afad'ın aldığı kararla depremzede aileler yerleştirildi. 6 aydır burada kalıyorlar. " dedi.

6 Şubat depreminden beri Vefa Konağında kalan 70 yaşlarında , eli sargılı  bir kadınla ve kızı  birşey sormadan  sıkıntılarını  anlattılar. 

Yaşlı kadın titrek ve yorgun bir sesle

"Cezmi Kartay cad. Mesut Apt.da bir kızım, bir oğlum ve yaşlı babamla otuyordum. Eşimden ayrıyım. 6 Şubat depreminde Vefa Konağına yani buraya sığındık. Allah bir daha böyle bir afet göstermesin. Depremde evimiz ağır hasarlı olduğundan evimizi boşalttık. O gün bu gündür burada kalıyoruz. Devletimizden Allah razı olsun. Aylar geçtikçe sorunlarımız ortaya çıkmaya başladı. Deprem sonrası evimizdeki eşyalar için kiralık dükkân tuttuk oraya koyduk. Annemden aldığım 2 bin tl.'nin bin lirasını kiraya veriyorum. Şimdi de dükkândan çıkartıyorlar.

Vefa Konağının bütün odalarında, kütüphane ve berber salonunda depremzedeler kalıyor.

Aileler, erkek, kadın salonda, iç içe çek yatların, koltukların üzerinde yatıyoruz. Konteynere başvurdum yakın yerde çıkmadı. Uzağa gidemiyorum. Fizik tedavi görüyorum. Altı aydır burada kızımla, oğlumla kalıyoruz. Babam başka yerde kalıyor. Kafeste iki kuşumuz var depremde kurtardık. Onlar da bizimle kalıyor. Deprem sonrasında  yemek verildi, son bir aydır yemek de verilmiyor. Afad'dan gıda ve giyim yardımı alamadık. Ekonomik durumumuz iyi değil. Sıcak bir yemek bile yiyemiyoruz. Giyeceğimizi ve içme suyumuzu kendi paramızla alıyoruz. 

 Burada kalanların bir kısmı çalışmaya gidiyor. Akşam gelip yatıyorlar. Banyo yapamıyoruz. Çamaşırlarımızı yıkayamıyoruz. Bulunduğumuz ortam hijyenik değil, mecburiyetten kalıyoruz.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve onunla birlikte Malatya Valisi Hulusi Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan geldiler, sorunlarımızı onlara söyledik. Gereken yapılsın dediler ama değişen bir şey olmadı. Burada kalmaya devam ediyoruz. Dışardan oturmaya gelen yaşlılar bizi rahatsız ediyor çıkın gidin diyorlar."

Deprem sonrası az hasarlı, çadırlarda ve konteyner kentlerde kalan yaşlılar başka gidecek yerleri olmayınca Vefa Konağına arkadaşları ile sohbet etmeye geliyorlarmış.

Vefa Konağında kalan  depremzedelerle dışarıdan gelen depremzedeler aralarında sürekli olarak yerin boşaltılması için tartışmalar yaşanıyormuş.  Eskisi gibi hizmet alamadıklarından şikâyetçiler.

 Berber salonunun kapatıldığını,  Çay servisinin saatte bir yapıldığını, istedikleri  saatte çay ve su içemediklerini, wc'lerin kapalı olduğunu ve zorunlu ihtiyaçlarını gideremediklerini dile getirdiler.

Başka bir emekli; "Emekli maaşlarının durumu ortada paramızın değer kaybetmiş olması, bizim de yoksullaşmamız demek… Her şey ateş pahası, kiralar almış başını gidiyor. Deprem bölgesi en pahalı yer oldu.   Bir lokantaya yemek için otururken, bir yerde bir bardak çay içerken içerken elimiz titrer oldu...  "

6 Şubat depreminden önce Vefa Konağında çok güzel zaman geçirdiklerini belirten 80  yaşında bir kişi ile sohbette;

 “Bizlere depremden önce  Vefa Konağında böyle güzel bir hizmet verdikleri için Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorduk. Evden çıktığımızda ilk işimiz Vefa Konağına gelmekti. Vefa Konağında istirahat ediyor ve emekli arkadaşlarla sohbet ediyorduk. Yaşlılar olarak bizler vefa konağında mutluyduk ve istediğimiz her ortamı bulabiliyorduk. Çalışan personellerden gerekli saygıyı görüyorduk. Vefa Konağına geldiğimizde bizlere spor yaptırıyorlardı. Çayımızı içiyor ve dinleniyorduk. Bizler Vefa Konağında mutlu oluyorduk" Bunun gibi onlarca yaşlı kişi memnuniyetlerini dile getirdiler.

Yaşlılar bir an önce Vefa Konağında kalan depremzede ailelere yakışır biçimde yer tahsis edilmesini bekliyorlar. Konağın asli görevini yerine getirmesini ve o eski günlerdeki gibi hizmet beklediklerini söylediler.

Fooğraf Galerisi:

Vefa Konağı -1

2

   İnönü mah. Reşad Erdoğan camii

 

   Bostanbaşı Çiftlik cad. Asude Konutları (1)

            (2)

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.