ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Yerinde Dönüşüm çok doğru bir karardır.

Ancak Yerinde dönüşüm için bazı şartların olması gerekir.

Tarihi olması lazım, kültürü olması lazım, mimarisi, çevresi ve yaşayanları olması lazım.

Evet 6 Şubat depremlerinde Malatya yıkıldı yerle bir oldu 120 bin konut 20 bin işyeri yıkıldı, 400 bin kişi göç etti, yarısı ancak dönebildi.

6 Aydan bu yana şehri yönetenler toplanıp toplanıp dağıldılar ve yerinde dönüşüm istediklerini buna karar verdiklerini en üst perdeden de duyurdular.

Malatya’yı yerinde dönüştüreceklerini söylediler.

İyi de nasıl yapacaklarını bir türlü söylemediler ya da anlatamadılar.

Malatya şehir merkezi yani Akpınar’dan Emeksiz Caddesi devamına kadar olan bölge su kaynaklarından oluşuyor. Şimdi bile 2 metreden su kaynıyor.

Tarih deseniz tarihi yok…

Kültürü hiç yok…

Mimarisi de Yeni Cami ve Hükümet Binasının dışında tamamen sıfır.

Tarihi sayılacak, kültür değeri olan, mimari yapısı olan bir tek yer bile yok.

Akpınar’da neyi dönüştüreceksiniz?

Altında su kaynayan zeminin üzerine 1970 yılından beri hatır gönül icabı verilen, göz yumulan, kontrol dışı, yapıların yapılmasıyla Akpınar-Emeksiz arası tamamen gecekondu tarzı yapıların yer aldığı bir yerdi.

Evet Akpınar’da bir zaman Tarih vardı, kültür vardı, Malatya evleri vardı.  Ama ne yaptık o tarihi, Akpınar Caddesinin Ceget dediğimiz Taştepe’ye giden tarafından Beş Konakların benzeri olan tarihi Konakların yer aldığı sokağı dar diye 1980’lerde yıkarak yerine derme çatma, apartmanlar yaptık.  Tarihi konakları yıkarak işte 6 Şubat’ta yerle bir olan o apartmanları yeniden yapmak mı yerinde dönüşüm mü olacak?

Tarihi Söğütlü Camiyi tarihi minaresiyle birlikte yok eden sadece Caminin altına işyeri yapmayı kafaya koymuş insanların yaptığı Cami’de yıkılacağına göre, Camiyi eski haliyle yeniden yapmak mı yerinde dönüşüm olacak?

Hükümet Binası ve Yeni Cami elbette yerinde tarihine uygun olarak yapılacaktır bundan endişemiz yoktur. Çünkü orada tarih var, kültür var, mimari var.

Ancak, Malatya’da olmayan Bakırcılar için Çarşı yapmak mı yerinde dönüşüm olacak?

Tapu kayıtlarında kaçak olan, imara uymayan, İşhanı, iş merkezi, otel, ofis gibi işyerlerini yeniden yapmak mı yerinde dönüşüm olacak?

Adı Cumhuriyet Çarşısı olan bölgeyi tamamı kuyumcularınmış gibi görenlerin ruhsatsız olan bölgeye yeniden Kuyumcular Çarşısı adıyla yeni bir beton yığını yapmaları mı yerinde dönüşüm olacak?

Akpınar- Emeksiz arasında yerinde dönüşüm için ne var söyler misiniz?

Tarihi, kültürü, mimarisi olmayan yerde yerinden dönüşümden bahsedilemez.

Ruhsatsız ve kaçak, kısmen de tapusuz, imarsız yerde yerinden dönüşüm olamaz.

Çıkarıp tapu kayıtlarına bakınız ve sonra hak sahiplerini bir bölgede toplayınız

Yerinde dönüşümde ısrar ederseniz işte Malatya’da olmayan Bakırcılar için çarşı yapmakla işe başlarsanız gerçek niyetinizde ortaya çıkar. Savunacak bir dalınız dahi olmaz, susarsınız…

Yerinde dönüşüm mü yapmak istiyorsunuz Malatya’da yıkılan konutları yerinde dönüştürmekle işe başlayınız… Yıkılan ya da yıkılacak okulları yerinde sağlam olarak yapınız.

Dönüşüm yapacağınız yerde dönüştürülmeye değer bir yapı olmazsa orada dönüşümden bahsedilemez.

Ama dönüştürülecek o kadar çok konut alanı var ki…

Konut alanlarından işe başlayın…

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.