Malatya Turgut Özal Üniversitesinden birkaç yıl önce Prof.Dr. İmzalı basın açıklamaları gelmişti.
Kayısıyı daha fazla değerlendirmek için kuru kayısıyı çeşitlendirip, kuru kayısıdan yeni ürünler üreterek Pazar payını yükselteceklerini anlatıyorlardı.
Hem de kuru kayısıdan bilmem kaç çeşit ürün elde edeceklermiş…
Yazıyı okudum hemen yazdım:
Kuru kayısıdan başka ürün elde edilemez, ancak kek yaparsınız… Bunu bilmek içinde Prof.Dr. olmaya gerek yok…
Vay sen misin bunu yazan…
Üniversitenin tetikçilerini harekete geçirdiler.
Nasıl Prof.Dr. olduklarını ortaya koydular, ne kadar bilgisizce hareket ettiklerini, bilgi olmadan kayısıdan nasıl fikir sahibi olduklarını gösterdiler.
Ancak sonra yaptıkları hatanın farkına vardılar ve bir daha da kuru kayısıdan ürün elde edeceğiz diye de bir açıklama yapmadılar.
6 Şubat depremlerinde Malatya yıkıldı, yerle bir oldu. Hala yıkılmayı bekleyen 30 bin binanın üzerinde yapı var.
Malatya’da 400 bin kişi evsiz kalmış, 20 bin esnafın dükkanı yıkılmış. Ticaret bitmiş, dışarıya göç başlamış.
Malatya’dan bir taraftan başlamak gerekiyordu. Yerinde dönüşüm diye bir söz ortaya attılar, herkes o sözün arkasından gitti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilk kentsel dönüşüm projesi içinde bula bula Malatya’da olmayan ve sayıları 15 olan Bakırcılar için bir Bakırcılar Çarşısı projesi hazırladı. 293 adet dükkan, oto park bodrumlu işyerleri olacaktı.
Projeyi temel atılınca öğrendik, sorduk soruşturduk.
Malatya’da hazır alıp satan 15 Bakırcı vardı, tütün satıcıları, kebapçılar, kelle paçacılar, demirciler, doğramacılar, sobacılar, kapı ve pencere korkulukları yapanlar gibi daha bir çok işyerleri vardı.
Ve yıllarca Malatya’da bu esnaf gurubunun başka bir bölgeye kaldırılması için yazılan haberlerin yanı sıra talepler de vardı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Malatya’ya geldi. Temel atıldığında çok şeyi öğrendik. 293 adet işyerleri arasında hurdacılarında alınacağı söyleniyordu.
Üstelik zemin de su kaynıyordu, sıvılaşma devam ediyordu. Bodrum ve otopark için 3 metre kazı yapılınca yerden su çıktı. Müteahhit Firma ne yapacağını şaşırdı.
Temel atıldı 20 gün sonra temelin atıldığı yere gittim ne temel var ne de bir çalışma.
Temel atılan yerin üzerinde bir iş makinası düzeltme yapıyor. Akpınar’dan Emeksiz caddesi devamına, Yeni ve Söğütlü Camiden Çevre yoluna 3 metrelik suntalar ile kapatma işlemi yapılıyor.
Söğütlü Cami esnafı sordular bana “Neden bir çalışma yok?” diye. Siz sormadınız mı dedim, ulaşamadık ki dediler.
Bakırcılar Çarşısı inşaat alanında tek bir çalışma yok. Durdurulmuş gibi görünüyor.
Nedenini sorduk.
Zeminde sıvılaşma var, proje çok tepki aldı, yeni bir değerlendirmeden bahsettiler.
Her ne olmuşsa olmuş…
Malatya’yı ayağa kaldırmak için ayağı yere basan projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bakın Yeni Cami ve Hükümet Binasında çalışmalar başlamış…
İşte bunun adı yerinde dönüşümdür. Ora da tarih var, kültür var mimari var. Söylenecek bir şey olamaz.
Allah aşkına olmayan Bakırcılar için Çarşı yapmak doğru olmamıştır. Zaman da geçmemiştir, hatadan ne kadar erken dönerseniz o kadar doğru yapmış olursunuz.
Akpınar’dan Emeksiz devamına kadar, Çevre Yolundan eski Belediye binası karşısına kadar olan alanda 3 metre enkazın altında su kaynamaktadır. Sıvılaşma mevcuttur. Bu zemin üzerinde yapacağınız projeleri ayakta tutmak için bilmem kaç yüz hatta kaç bin adet Fore kazık çakmanız gerekiyor.
Maliyet artar, kaynaklar heba olur.
Zemini sağlam olmayan yere Hanlar, Ofisler, Otoparklar, bodrum katlar yapmanın anlamı yoktur.
Yapmayın, etmeyin doğru olanı yapın.
Malatya’yı ayağa kaldırın…
Haa..Bunları bilmek içinde ille de Mimar olmaya gerek yok.