ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Muğla Dalaman’da bir tren garı var.

Bugüne kadar ne bir tren geldi ne de gişesinden tek bir bilet alındı.

Tren garı denince akla ayrılıklar, vedalar, kavuşmalar geliyor. Dalaman Tren Garı’nda ise bu durum hiç yaşanmadı...

****

Yıl 1893.

Abbas Hilmi Paşa, o sıralar son Mısır valisiydi.

Bir gün Dalaman’a 12 kilometre uzaklıktaki Sarsala Koyu’na gitti. Doğasını da çok beğenince bölgeye daha sık gelmeye başladı.

Av meraklısı olan Hilmi Paşa ilk olarak, Sarsala Koyu’nda bir depo inşa ettirdi. Ardından koydan Dalaman’a kadar bir yol yaptırdı.

O dönemde Dalaman’da çoğu yer bataklıktı.

Hilmi Paşa, Mısır’dan özel olarak getirttiği okaliptüs ağaçlarını bölgeye diktirdi ve bataklığı kuruttu. Böylece bölgenin tüm mülkiyeti Hilmi Paşa’nın oldu.

****

Dalaman’da, Üçüncü Selim’in annesi Mihrişah Hatun’a hediye ettiği bir çiftlik evi vardı. Bu ev Dalyan, Ortaca, Güzelyurt ve Dalaman’ın tamamını sınırları içine alıyordu.

Hilmi Paşa da çiftliğin yakınlarına güzel bir av köşkü yaptırmaya karar verdi...

O dönemde demiryolu yapımı Osmanlı İmparatorluğu’nun en büyük projelerinden biriydi. Ülkenin birçok yerine demiryolu hattı döşendi.

Paşa’nın av köşkü dışında bir de tren garı projesi vardı.

Bu garı Mısır’ın İskenderiye şehrine yaptıracaktı.

Bu iki inşaat planı için Fransız mimarlar ve işçiler görevlendirildi. Ancak işler Paşa’nın planladığı gibi gitmedi. Bir karışıklık yaşandı ve tren garı için hazırlanan malzemeler Dalaman’a, av köşkü için hazırlanan malzemeler ise İskenderiye’ye taşındı.

****

Hemen inşaata başlayan işçiler, yanlışlık fark edilinceye kadar garın tamamını yapıp bitirdiler.

Hatta binanın önüne bir bilet gişesi bile eklediler.

İşte o raysız, trensiz gar hala ayakta.

Yanlışlıkla inşa edilen Dalaman Tren Garı hiçbir zaman yolcu uğurlayamadı. Tren rayları bile olmayan garın en yakın tren yoluna uzaklığı ise 200 kilometre…

****

1928’de, Türk Sanayi Bankası’ndan alınan bir kredi ödenemeyince, tren garı ve III. Selim’in yaptırdığı çiftliğe devlet tarafından el konuldu.

1958’e kadar Jandarma Karakolu olan gar, simdi Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) hizmet ediyor...

(Kaynak: TRT Haber)

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.