Malatya’da basın hayatı “Malatya” Gazetesiyle başlamıştır. 19 Ekim 1923 tarihinde yayınlanan gazetenin sahibi Osman Hilmi Bey’dir.
Malatyalı Kanaat Önderi Keşşaf Hoca’nın teşvikiyle, İstanbul’da yaşayan Müminzade Mahmut Efendi’nin girişimleri ile İstanbul’dan bir baskı makinesi alınır, o günlerdeki Malatya’ya ulaşım yolu olan, önce deniz yolu ile Samsun’a, oradan da karayolu ile ve parça parça Malatya’ya taşınarak getirilir. Matbaa parçalarının bir kısmı nakliye sırasında hasar görse de Fabrikatör Mehmet Bey’in fabrikasında onarımı ve montajı yapılır ve “Hizmet Matbaası” adı ile de ilk matbaa kurulur.
“Malatya” Gazetesinin ilk sayısı da kurulan bu matbaada 19 Ekim 1923 tarihinde Osmanlıca harfler ile basılarak yayın hayatına başlar.
Aradan tam 100. Yıl geçmiştir, Osman Hilmi Beyi rahmetle anıyoruz. Gazeteler Malatya’nın arşivi olmuştur, geçmişten geleceğe uzanan geniş bir tarihi kapsar.
Malatya Gazeteciler Cemiyeti olarak da Malatya Basın Tarihinin yazılması konusunda Nezir Kızılkaya arkadaşımıza her zaman destek vererek en azından 100 Yıllık tarihimizde yayınlanan gazeteleri derleme imkanı bulduğumuz gibi sergilerde açarak Gazetelerin sayılarını da okuyucularla buluşturmuştuk.
19 Ekim bu nedenle Malatya basını için bir başlangıç olmuştur. 100 Yıl önce yayınlanan Malatya Gazetesi kuruluşu Malatya Basın tarihinin de başlangıcı olarak kabul ediyoruz.
İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesinde 100.Yılında Malatya Basın Paneli düzenlenecek.
Bu panelde konuşmacı olmakla birlikte Malatya’da günlük olarak yayınlanan Gazetelerin temsilcileri de panelde konuşacaklar.
Bundan böyle de Malatya’da ilk gazetenin çıktığı tarih olan 19 Ekimde etkinlikler yapmayı da düşünmekteyiz.
Ancak büyük bir afet yaşadık…
Bu afette Malatya basın kuruluşları büyük kayıplar verdi.
Tüm basın kuruluşları zarar gördü, 5 Günlük gazete, 2 Uydu Televizyonu, 12 Radyo, Ajans büroları, İnternet habercilerinin yerleri yıkıldı ya da kullanılamaz hale geldi.
20 Gazeteci arkadaşımızın evleri yıkıldı, şehrimiz 300 bin göç verdi.
Malatya’da basın hayatı Konteynırlara taşındı.
İstasyon Virajındaki Kültür ve Turizm Müdürlüğü arkasındaki kerpiç evlerin arkasında oluşturulan konteynırlar da Malatya basının yayın yapmaya çalışmaktadır.
Konteynırlarda Gazetecilik hala devam ediyor. Sıcak yazın ardından soğuk kış geceleri Malatya Basınını bekliyor.
Malatya’da Matbaa kalmadığından gazeteler Adana’da bastırılarak Malatya’ya getiriliyor ve ne acıdır ki 8 aydan bu yana Malatya’da tek bir gazete bayi olmadığından gazeteler satışa dahi sunulamıyor.
Ancak her şeye rağmen yine de toparlanmalıyız, ayağa kalkmalıyız.
100. Yıl önce bir gazeteyi basmak için İstanbul’dan Malatya’ya Matbaa Makinesi getiren Osman Hilmi Bey’lerin mücadelesini de göz önüne alarak Basın kuruluşlarımızı bir arada tutmak zorundayız.
Bu nedenle İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanımız Prof.Dr.Ahmet Yatkın ve çalışma arkadaşlarına düzenledikleri panel dolayısıyla teşekkür ediyoruz.
Üniversite de olacağız.
Anlatmaya devam edeceğiz…